2021 yılı da 2020 yılı gibi pandeminin özellikle ekonomik ölçekte etkiler gösterdiği bir yıl oldu. Tedarik zincirinin aksaması ve dünya genelinde enflasyonun artması gibi problemlerle karşılaşılsa da girişimlerin sayısı bu yıllarda da artmaya devam etti. Önümüzdeki yıllarda da çeşitli ekonomik zorlukların dünyamızı beklediğini öngörsek de çeşitli iş fikirlerinin üretilmeye devam edileceğini ve iş kurmak isteyen kişilerin artacağını da söyleyebiliriz.

Teknoloji dünyasının hızla gelişmesi ve şirketlerin çok küçük maliyetlerle kurulabilir hale gelmesi girişimlerin sayısını oldukça artırmış olsa da iş kurmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken temel maddeler hâlâ geçerliliğini koruyor. Kendi işini kurmak isteyen girişimci ruhların artması ile maliyet planlaması, yatırım planlaması ve proje yönetimi gibi süreçlerin önemi de hızla artıyor. Bu yazımızda 2023’de iş kurmak isteyen kişiler için 6 önemli ipucunu sizinle paylaşıyoruz.

Vizyonunuzu ve Misyonlarınızı Belirleyin
Yeni bir iş kurmak istiyor olabilirsiniz ancak şirketinizin faaliyet göstereceği alandaki hedeflerinizi net bir şekilde belirlemeniz yapmanız gereken ilk adım olarak karşınıza çıkar. Şirketinizin vizyonunu ve bu vizyona doğru ilerlerken gerçekleştirmesi gereken misyonları doğru şekilde belirlemeniz, şirketinizin atacağı adımlar için bir yol haritası oluşturur. Bu noktada “kervan yolda dizilir” yaklaşımını benimsememeniz oldukça önemlidir.

Şirketiniz belirli planlar dahilinde bir amaç doğrultusunda ilerlemiyorsa bir süre sonra motivasyon kaybı, performans düşüklüğü ve verimsizlik gibi sorunlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu nedenle vizyonunuzu belirlemeniz ve şirketinizin görevlerini açıkça sıralamanız sizi çeşitli kayıplardan koruyacaktır. Şirketinizin ihtiyaçlarına ve hedeflerine uygun bir vizyon çizerek doğru bir adım atmış olursunuz.

Sermayenizi Ölçeklendirin
Girişim hikayenizin başlangıcı sermayenizi doğru ölçeklendirmenizden geçer diyebiliriz. Runway olarak tanımlanan şirketinizin ömrü sermayenizi ne kadar doğru şekilde planladığınız ile doğrudan ilişkilidir. İş kurmak isteyenlerin sermayelerini doğru planlaması, gereksiz maliyetlerden kurtulması ve geri dönüş sağlayabilecekleri noktalara sermayesini aktarması gerekir.

Pazar ve Kitle Analizi Yapın
İş kurmak başlangıçta heyecanlı bir maceraya atılmak gibi olsa da çoğu girişimcinin atladığı ve sıkıcı bulduğu adımlardan birisi pazar ve kitle analizi yapmaktır. Şirketinizin faaliyet göstereceği pazarı, pazarın ihtiyaçlarını, hitap ettiği kitleyi ve kitlenin beklentilerini analiz etmeniz iş kurmanın en önemli adımlarından biridir.

Pazar ve kitle analizi yaparak şirketinizin güçlü ve zayıf önlerini saptayabilirsiniz. Pazar analizi sayesinde geliştirdiğiniz ürün ya da hizmet içerisinde hangi fırsatlarınızın olduğunu görebilir, buna göre iş süreçlerinizi şekillendirebilirsiniz. Hedef kitlenin analizi ve müşteri memnuniyeti odaklı bir strateji kurmanız doğru bir strateji ile girişim hayatınıza başlamanın en önemli kıstaslarındandır.

Resmi İşlemlere Hemen Başlayın
Girişimcilerin önemli bir kısmı iş kurmanın hayali ile bahsetmiş olduğumuz önceki adımları gerçekleştirirken, resmi işlemleri mümkün olduğunca ertelerler. Bu ertelemenin sonucu olarak ise etrafımızda birçok iş fikri olan ama hayata geçiremeyen birey görürüz. İş kurmak istiyorsanız resmi işlemlere hızlı bir şekilde başlamanız bir aksiyon aldığınız için sizi tetikleyecek ve diğer adımlara da başlamanızı sağlayacaktır.

Prestijli Bir Ofis Adresi Edinin
İş kurma kısmında gözden kaçırılan bir diğer nokta yasal adresin seçimidir. Müşterileriniz için prestijli bir yasal adrese sahip olmanız oldukça önemlidir, bu sayede marka imajınız yükselir. Günümüzde sanal ofis gibi hizmetler sayesinde yüksek kira maliyetlerine katlanmadan rahatlıkla prestijli bir yasal adres sahibi olabilir çeşitli avantajlardan faydalanabilirsiniz.

Sanal Ofis  Seçeneklerini Değerlendirin
İş kurma aşamasından sonra bulunduğunuz sektöre göre bir ofise ihtiyaç duyarsınız. 6 farklı lokasyonda ofis hizmeti veren sanal ofis  sayesinde ihtiyaç duyduğunuz tüm hizmetleri rahatlıkla alabilirsiniz. Sanal ofis, ortak ofis, hazır ofis ve paylaşımlı ofis gibi hizmetler sunan sanal ofis, yasal adres, posta, çağrı yönetimi gibi rutin işlerinizi halletmenizde size yardımcı olurken toplantı odaları ve etkinlik alanları ile şirketinize farklı avantajlar sağlar.